Period-Friendly Update for a Midcentury Modern House

Updating a midcentury modern home can be a challenge. What was new and fresh has probably faded over time. Midcentury design’s trademark dark wood paneling and flooring can feel dated 50 years later. The goal for this Greenbrae, California, home built in 1963 was to replace the drab wood paneling and lighten up the interior while staying true to the era’s best features. Owners Danielle and Paul Nelson enlisted the help of design-build firm Building Lab to brighten the interior and open up the floor plan yet maintain a sense of coziness. “They wished to maintain the character of the house and the original architectural elements while modernizing finishes and maximizing efficiency of the space they had,” says Hingman Chan of Building Lab.

https://www.houzz.com/photos/90150579/mid-century-in-marin-midcentury-living-room-san-francisco

https://www.houzz.com/ideabooks/87563153/list/houzz-tour-face-lift-for-a-midcentury-modern-house

Houzz at a Glance

Who lives here: Danielle and Paul Nelson and their sons, Thatcher and Xander

Location: Greenbrae, California

Size: 2,195 square feet (204 square meters); four bedrooms and two bathrooms

Architect: Building Lab

Above, a walnut accent wall in the living room is a modern-day nod to the home’s midcentury roots. The area was brightened up with new wide-plank white oak flooring, recessed can lights and a new tongue-and-groove ceiling painted white “for a simple and modern look,” Chan says. “This slightly lowered ceiling also enabled us to install recessed can lights, all LED, easily.”

Before: Faded mahogany panels covered the walls up to the ceiling, and partition walls with an accordion door made for a closed-in feel in the living and dining rooms.

After: All partition walls in the common areas were removed, resulting in a smooth flow in the newly open living, dining and kitchen space. New walnut panels with built-in shelving were used strategically to maintain the midcentury feel. To open up and connect the kitchen to the living spaces, an area was cut out to expose the kitchen.

“The cutout of the corner with the top being hung from the ceiling structure involved some rather difficult details. Together with the dropped soffit, this hung corner sculpted the shape of the kitchen so that it anchors one corner of the great room,” Chan says.

The living room fireplace was updated with a new surround and bench of porcelain tiles by Mosa in a mid-warm gray. The original wall clad with mahogany panels up to the ceiling was removed and the wall rebuilt with walnut panels placed only to the top of the adjacent windows “to emphasize the horizontality and expansiveness” of the space, Chan says.

An Eames chair and ottoman anchor one corner of the living room with a view west toward Mount Tamalpais through floor-to-ceiling windows. A sliding glass door opens to the front deck — a connection to the outdoors that is a typical midcentury modern feature.

In the opposite corner of the living room, a custom flip-down desk with storage is used as a home office. The original wall was covered in the same mahogany panels that sheathed the walls in the common areas.

Before: The kitchen was originally a dark, enclosed rectangle.

After: Opening up the wall separating the kitchen from the dining room didn’t increase space in the kitchen itself, but it improved the transition between the spaces. The homeowners initially didn’t like the low horizontal window, which serves as a kind of backsplash, but now “they love it,” Chan says, because it allows them to watch their young children playing outside. The counters were designed extra deep on that side to accommodate the cabinets and prevent someone standing at the sink from bumping into them.

Family pup Percy, a miniature poodle-cattle dog mix, enjoys the custom walnut bench in the breakfast nook with its white Saarinen-inspired dining table by Rove Concepts and

Eames molded plastic wire-base side chairs.

The bench and shelving anchor the space at that end of the kitchen and create depth, Chan says. The nook was created by relocating an existing laundry to the home’s lower level. New sliding glass doors open the back of the house to the patio, allowing natural light in.

Xander makes his way up the stairs from the home’s entry hall. The stairs, half walls and handrails are all new. The new stairs are wider than the old ones, “to establish a hierarchy,” Chan says. The door frame was kept, and all glass and a new entry door were installed.

Here’s a view of the entry hall from the home’s front entrance. A small mud room with a bench and pegs for coats is accessible from the garage. The new laundry is located to the right of the mud room.

Opposite the new walnut accent wall, the other walls are drywall painted white, leading visitors up and around to the living room.

Period-Friendly Update for a Midcentury Home

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

©2020 BHH Affiliates, LLC. An independently owned and operated franchisee of BHH Affiliates, LLC. Berkshire Hathaway HomeServices and the Berkshire Hathaway HomeServices symbol are registered service marks of Columbia Insurance Company, a Berkshire Hathaway affiliate. Equal Housing Opportunity.

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Google+ - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle